Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty na dobrou kávu
 
Ledová káva frappé - Skvělé a rychlé osvěžení
Na ledovou kávu (frappé) budeme potřebovat půllitrovou krabici mléka, nejlépe se šroubovacím víčkem. Z krabice odlijete trochu mléka, nasypete kávu, cukr. Poté krabici zašroubujte a pořádně zatřepte (podobně jako v šejkru). Vytvoříte tak pěkně hustou pěnu, kterou má ledová káva (frappé) mít. Poté nalejete ledovou kávu do sklenice, případně doplníte ledem či brčkem.

Pokud bude mléko řádně vychlazené, jistě vám ledová káva bude chutnat. Výhodou receptu je, že na tuto ledovou kávu nepotřebujete žádné speciální náčiní. Na ledovou kávu frappé používám instantní kávu Nescafé. Slyšel jsem názor že ledovou kávu frappé je lepší dělat například z instantní kávy Tchibo Gold. Výběr je jen na vás.

Ledová káva je jednoduchá na přípravu, navíc ve vedrech výborně chutná. Dá se udělat i z mléka v plastiku. Místo ledu je možné použít vanilkový nanukový dort.

Espresso
Malý šálek silné kávy připravené ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy. Nejlepší espresso bývá z klasických, ručních pákových kávovarů, které dokáží na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu. Klasická porce espresso je 7 g kávy a 30 ml vody. Pro milovníky silné kávy je určena káva Ristretto, kde na stejné množství kávy použijeme pouze 20 ml vody. Double Espresso, neboli Lungo, je dvojitá porce kávy - 14 g na přibližně 50 ml vody.
 
Cappucino
Správné cappucino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách a gastronomických zařízeních se používá ke zdobení cappucina skořice, kakao nebo čokoláda, popřípadě šlehačka. S původním receptem na cappucino to však nemá nic společného.

Macchiato
Obdobná příprava jako u cappucina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.
 
Latte
Jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka.
 
Turecká (arabská) káva
Originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem            a uvedení do varu v klasické džezvě (nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat.
  
Mocca káva
U nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné, šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.
 
Alžírská káva
Kávu ozdobíme šlehačkou a přelijeme vaječným krémem, který pozvolna stéká na dno sklenky.
 
Irská káva (Irish coffee)
Kávu smícháme s třtinovým cukrem a irskou whisky, zjemníme smetanou, kterou pozvolna vlijeme nakonec.
 
Americano (American coffee)
Díl espressa a dva díly vroucí vody - káva, kterou můžete bez problémů konzumovat ve větším množství.
 
Mexická káva
40 g čokolády, 6 lžic smetany, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka muškátového květu, 30 g mleté kávy, 6 dl vody, 2-3 lžíce cukru, 4 lžíce šlehačky.
Do šálků rozdělíme na kousky rozlámanou čokoládu, smetanu, skořici a muškátový květ. Zalijeme uvařenou přecezenou kávou. Osladíme a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Povrch zdobíme šlehačkou.

Anglická káva
1 dl silné filtrované kávy,1 lžička cukru, 1 lžíce kakaa, 1 porce zmrazeného smetanového krému, mléko podle potřeby.
Filtrovanou kávu smícháme s cukrem a kakaovým práškem a necháme v chladničce vychladit. Potom kávu nalijeme do poháru, doplníme smetanovým krémem a vychlazeným mlékem. Podáváme s brčkem.
 
Balkánská káva
Nejméně 10 g jemně mleté kávy na 1 šálek, cukr podle chuti.
Mletou kávu třeme s cukrem v misce na plotně, až cukr teplem zkaramelizuje. Potom zalijeme vodou, zahřejeme     k bodu varu a hned podáváme.
 
Belgická káva
Ve 3 dl vařící vody rozpustíme 2 lžíce instantní kávy. Když vystydne, rozmixujeme kávu s vanilkovým nanukem, nalijeme do skleněných pohárů a bohatě ozdobíme kopečkem šlehačky.
 
Berlínská káva
7 g mleté kávy, 10 g cukru, 0.5 dl kondenzovaného mléka Tatra.
Kávu připravíme v konvici, mléko ohřejeme zvlášť. Na stůl podáváme ve dvou konvicích, mícháme až  
v porcelánovém hrnku. Sladíme kostkovým cukrem. Káva se hodí hlavně k moučníkům.
 
Bombajská káva
2 lžičky jemně mleté kávy, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžíce rumu, malý kousek celé skořice, 2 lžíce šlehačky,       1 lžička na nudličky nakrájené pomerančové kůry.
Do vody v džezvě nasypeme kávu, přidáme cukr, koření i rum a necháme jednou přejít varem. Přecedíme do šálku, ozdobíme šlehačkou a posypeme pomerančovou kůrou.
 
Francouzká káva
1 lžíce cukru, 1 žloutek, 1 porce filtrované kávy.
Ve vyšším poháru smícháme a napěníme cukr se žloutkem a zalijeme čerstvě filtrovanou kávou.
 
Havajská káva
1 šálek kokosové moučky, 1 1/2 šálku mléka, 2 šálky vody, 1 1/2 lžičky instantní kávy, cukr podle chuti.
Kokos nasypeme do kastrůlku, zalijeme 1 šálkem vody, postavíme na oheň a necháme zhoustnout. Potom směs přecedíme. Kokos vložíme na pánev a osmahneme dozlatova. Mléko smícháme s druhým šálkem vody, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic, podle chuti osladíme a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.
 
Holandská káva
1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy, 30 ml (i více) ginu, cukr podle chuti, šlehačka
Do většího šálku dáme gin a cukr, zalijeme kávou a zdobíme šlehačkou.
 
Irská káva
10 g jemně mleté kávy, 2 dl vody, 2-3 lžíce irské whisky, smetana ke šlehání podle chuti.
Do silnostěnné sklenice nalijeme whisky, přidáme cukr a rozmícháme, až se cukr rozpustí. Potom do sklenice přilijeme horkou, čerstvě uvařenou a přecezenou kávu tak, aby její hladina dosahovala do 3/4 sklenice. Navrch po obrácené lžičce opatrně nalijeme krémovitě ušlehanou smetanu tak, aby se nesmíchala s kávou. Kávu už nemícháme. Pijeme ji přes ušlehanou smetanu.
 
Italská káva
7 g kávy, 1,5 dl vody, 3 lžíce kondenzovaného mléka, cukr podle chuti.
Kávu uvaříme v malé konvici nebo v kávovaru. Nalijeme ji do nahřátého šálku, osladíme a doplníme kondenzovaným mlékem. Podáváme horkou.

Karibská káva
3/4 šálku filtrované kávy, 2 lžíce bílého rumu, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, smetana, špetka mleté skořice.
Horkou kávu nalijeme do šálku, pomeranč omyjeme v horké vodě, nastrouháme z něj kůru a dáme ji do nerezové naběračky. Přisypeme cukr, přidáme hřebíčky, zalijeme rumem, zahřejeme nad mírným plamenem a zapálíme. Chvíli flambujeme. Potom přecedíme přes kovové sítko do šálku. Doplníme smetanou a posypeme skořicí.
 
Kodaňská káva
1 šálek silné filtrované kávy, cukr, 2 lžíce ginu, 2-3 hřebíčky.
Do nahřátého šálku dáme hřebíčky a zalijeme je silnou filtrovanou kávou. Šálek na chvíli přikryjeme a kávu necháme aromatizovat. Potom ji promícháme s cukrem a hřebíčky vyjmeme. Nakonec přilijeme gin a kávu podáváme.
 
Lotyšská káva
15 cl vychlazené přecezené kávy, lžička cukru, 1/2 ruské zmrzliny, lžička drceného ledu, 20 g šlehačky
Do vysokého skleněného poháru nalijeme vychlazenou kávu, přidáme drcený led a zmrzlinu (bez oplatky)              a mícháme tak dlouho, až vznikne hustý krém. Kávu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.

Maďarská káva
3 lžičky instatntní kávy, 2 šálky vody, 1 šálek mléka, 4 žloutky, 8 lžic meruňkovice, cukr podle chuti, 4 lžíce šlehačky.
Mléko nalijeme do kastrůlku a prohřejeme. Žloutky rozmícháme s cukrem a meruňkovicí a vmícháme do vlažného mléka. Rozdělíme do čtyř nahřátých sklenic a zalijeme silnou kávou. Povrch ozdobíme vrstvou šlehačky                 a podáváme.
 
Makedonská káva
Přiměřené množství kávy (5-7g) se nasype do suché džezvy a nakrátko se postaví na sucho na oheň. Ve chvíli, kdy aroma začne pronikat, zalije se horkou vodou a přivede do varu. Sladí se podle chuti.

Marocká káva
2 silné plátky oloupaného pomeranče, 1 lžička cukru, 1/2 šálku vody, 1/2 šálku filtrované kávy, 2 lžíce šlehačky.
Do šálku vložíme plátky pomeranče a posypeme cukrem. Zalijeme vroucí vodou a necháme krátce působit. Pak dolijeme horkou kávu a přizdobíme šlehačkou. Chuť je výráznější, můžeme-li použít plátek i s kůrou.