Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malý, hezký a kvalitní fotoaparát - Panasonic Lumix DMC-F7

Obrazek

Můj oblíbení fotoaparát DMC-F7.

První fotoaparát který se mi dostal do ruky byl právě Panasonic DMC-F7. Na první pohled elegantní foťák s kovovým předním tělem a špičkovou optikou LEICA. Sice exeluje pouze 2-násobným otickým zoomem a 2Mpx, ale pořízené fotky nepostrádají nic na kvalitě. Věrně zachovává barevnost a na foto 10x15 plně dostačuje. Posoudit můžete sami  ve fotoalbumu (Ibiza, povedené foto, Java).

Psal se rok 2001.


Téměř každý si vzpomene na nějaký výrobek společnosti Panasonic nebo dokonce nějaký vlastní, ať už jde o televizor, mobilní telefon nebo o digitální kameru. V poslední době se začíná Panasonic také intenzivně věnovat digitální fotografii. Na jaře se objevilo na pultech hned několik digitálních fotoaparátů řady Lumix. My jsme měli možnost otestovat schopnosti modelu DMC-F7. Kategorie dvoumegapixelových přístrojů, do které patří, prožívá nyní velký boom (každý měsíc jsme zavaleni zajímavými novinkami), protože se co do prodejnosti jedná asi o nejzajímavější segment na současném trhu digitálních fotoaparátů. Dvoumegapixely totiž nabízejí kvalitní fotografie v pohlednicové velikosti 10 x 15 centimetrů, což řadě fotoamatérů bohatě stačí. Když k tomu ještě připočítáme strmý pád cen, je jasné kde se protnou pomyslné křivky poptávky a nabídky.Obrazek

Panasonic DMC-F7 zaujme lesklým stříbrným povrchem, který je na přední straně mírně zvrásněný. Přestože patří ke kapesním digitálním přístrojům, dobře se drží při fotografování v ruce, především díky tomu, že tělo je podlouhlé a úzké. Za objektivem Leica je ukryt CCD snímač s celkem 2,11 milionu buněk. Efektivně se při snímání využívají pouze dva miliony obrazových bodů, a tak pořízené fotografie dosahují maximálního rozlišení 1 600 x 1 200 bodů. Stačí-li vám nižší kvalita, snímat lze i ve "webových" rozlišeních 800 x 600 a 640 x 480 bodů. V rozlišení 320 x 240 pak natočíte také videozáznam. Objektiv Leica typu DC Vario-Elmarit je schopen dvojnásobného optického zoomu při světelnosti F2,8 až F4,0. V makrorežimu umožní snímat objekty již od 10 centimetrů. Předtím, než začnete fotografovat, musíte odsunout krytku chránící objektiv pomocí stříbrného posuvníku na přední straně. Chvíli trvalo, než jsme pochopili, že pro zapnutí fotoaparátu je nutné výše zmíněný posun dotáhnout až do pravé krajní polohy. Na horní straně přístroje najdete spoušť a tlačítko, které použijete při přehrávání již nafocených snímků. Panasonic má nejvíce ovládacích prvků na zadní straně. Šikmo nad LCD zobrazovačem (1,5 palce) je umístěn optický hledáček, jejž z pravé strany obklopují stavová (zelená) kontrolka a kontrolka blesku (červená). V pravém horním rohu je ovládání optického zoomu. Pod ním se nachází ovládací joystick, který vám nejenom umožní procházet menu, ale také nastavit blesk (redukce červených očí, synchronizace s dlouhým časem závěrky), ostření (auto, makro, nekonečno), samospoušť a můžete si i prohlédnout právě nafocený snímek a případně ho ihned vymazat. Zbývají ještě tři tlačítka mezi joystickem a LCD zobrazovačem, která jsou určena k mazání snímků, vyvolání menu a zapínání/vypínání displeje.

Obrazek



Rozhodnete-li se změnit rozlišení snímku, je třeba se ponořit do nabídky, k níž se dostanete přes tlačítko Menu. V něm si vyberete položku Pict. size, a najdete požadovaný rozměr. Obdobně v menu nastavíte kvalitu snímku (Fine nebo Standard). Vzhledem k tomu, že v balení se nachází pouze 8 MB SD karta, bude vaše rozhodnutí o stupni komprese a velikosti fotky zásadní s ohledem na počet uložitelných snímků. Pro názornost na dodávanou kartu se vejde v nejvyšším rozlišení při nízké kompresi přibližně 8 fotografií, naopak při rozlišení 800 x 600 a standardní kompresi již 44 snímků. Panasonic DMC-F7 nabízí také kompenzaci expozice, nastavení vyvážení bílé (automatické, manuální a čtyři předvolby: denní světlo, zataženo, výbojkové osvětlení a noc), citlivosti, snímání v dávkách (až čtyři snímky za sekundu) či digitální zoom (dvojnásobný). Co se týká svižnosti, řadí se nový Panasonic spíše k těm pomalejším fotoaparátům. Začít fotografovat můžete až po pěti vteřinách od zapnutí a ukládání snímku trvalo přes dvě sekundy. Pokud byste tedy chtěli vyrazit s DMC-F7 třeba na hokej, zkuste využít spíše sekvenční focení nebo zapojte vlastní předvídavost.

Co nás zaujalo příjemně, byl druhý akumulátor dodávaný v ceně balení. Vzhledem k tomu, že v našem testu energetické žravosti Panasonic příliš neoslnil se zapnutým LCD zobrazovačem a s bleskem jsme fotografovali necelou půl hodinu, s vypnutým zobrazovačem a bleskem přístroj vydržel téměř hodinu se vám v terénu bude náhradní nabitý akumulátor hodit.Obrazek

V balení najdete kromě fotoaparátu, 8MB SD karty a dvou akumulátorů také síťový adaptér, propojovací USB kabel a videokabel. Na přiloženém CD najdete bohatou výbavu komunikačního a fotoeditačního softwaru. Od ArcSoftu jistě využijete nejenom album PhotoBase, ale také Panorama Maker 3.0, který vám jednoduše sešije několik fotografií dohromady. Úpravu snímků pak zvládnete díky programu PhotoImpression se skutečně nádherným rozhraním, pomocí kterého snadno provedete základní korekce barev nebo kontrastu. Software Quick Time je připraven přehrát vaše videonahrávky.

Obrazek



Panasonic DMC-F7 je nejenom kvalitní fotoaparát, s kterým bez problémů pořídíte vynikající fotografie, ale také stříbrným krasavcem s jednoduchým ovládáním, jejž si asi oblíbí především mladší generace digitálních fotografů.

 

Název produktu: Panasonic DMC-F7  
RefNo: 100125  
Výrobce: Panasonic  
Typ fotoaparátu kompakt
Typ senzoru CCD, struktura GRGB, úhlopříčka 9.4 mm
Rozlišení celkové / efektivní 2.1 Mpix / 1.92 Mpix
Max. rozlišení snímku 1600 x 1200, poměr stran 4:3
Clona 2.8 - 4 / x
Závěrka 2 s - 1/2000 s; samospoušť 2; 10 s
Expoziční režimy programem řízená expozice
Kompenzace expozice ?2EV v krocích po 1/4EV
Způsob ostření Auto Focus
TTL
Zoom optický 2x, digitální 2x
Ohnisková vzdálenost 35 mm - 70 mm
Ekvivalentní ISO (max.) 400
Hledáček optický
LCD úhlopříčka 38.1 mm, 60000 pixelů
Makrorežim od 10 cm
Balance bílé 6 voleb
Sériové snímky ano
Vestavěný blesk ano (neznámý)
Externí blesk ne
Paměťové médium SD/MMC card, v dodávce 8 MB SD card
Výstupní formáty JPEG
Videosekvence a audiozáznam až 20 s
Výstup USB
Video out
Audio out
Baterie Li-Ion 700 mAh
Ostatní závit pro stativ
Rozměry / hmotnost (včetně baterií) 104 x 51 x 32 mm / 200 g

 

 


Panasonic Lumix DMC-F7

kvalitní objektiv
výbava
rychlost, výdrž baterií

Cena vč. DPH: 19 995 Kč
http://www.panasonic.cz